Olen Taikan kanssa käynyt viisi kertaa näyttelyssä. Ensimmäinen näyttely Kihniössä oli uusi asia niin koiralle kuin minulle. Mitä muut harjoittelee mätsäreissä, teen minä harjoittelematta suoraan. Lahjattomat harjoittelee. ;) Eli kylmiltään menimme ja hyvin se menikin. Taika yllätti tosi hienolla käytöksellään ja tulokseksi tuli H. Se nyt oli selvä, olisitte nähneet Taikan nuorena, eihän sillä ollut karvaa yhtään. Näytti pienenä ihan lapinporokoiralta.

I näyttely
Kihniö 6.8.2005 Tuomarina Pekka Teini JUN H
"Ruskea. Rinnassa ja raajoissa valkoista. Mittasuhteiltaan oikea. Hyvää tyyppiä edustava narttu. Kapeakalloinen kevytpiirteinen pää. Hyvät korvat. Otsapenger saisi olla voimakkaampi. Kovin kapea runko. Kokoonsopiva raajaluusto. Riittävät kulmaukset. Hyvä häntä. Hyvälaatuinen karvapeite, josta puuttuu tänään pohjavillaa. Hyvä luonne. Liikkuu korkealla etuaskeleella."

Maininta liikkuu korkealla etuaskeleella tuli siitä, kun seuruutin Taikaa kehässä. Se tillitti silmiin ja tuomari kysyikin sit, että harrastetaanko me TOKOa. Et se tekee tuon liikkeen. :) Meni tosi hienosti ja Taika yllätti hienolla käytöksellään. Ei haukkunut muita pahemmin ja oli muutenkin rauhallinen ja kiltti. Mietin, olemmeko yhtään tarpeeksi hienoja näyttelyyn, kun ei ollut näyttelyhihnaa. Meitä ennen oli hirvikoiria ja yhdellä omistajalla oli koirallaan kirkkaan vihreä kaupan pyöreä paksu nylonhihna ja koirat kiskoi ihan sikana ja käyttäytyi huonosti. Siin vaihees rentouduin, et jos noi on tullu, ni eiköhän me olla ihan ok. :)

II näyttely
Kauhajoki 14.1.2006 Tuomarina Paavo Mattila NUO ERI1 PN3
"Hyvin rakentunut narttu. Kaunisilmeinen pää, kallo-osa voisi olla hieman voimakkaampi. Hieman kookkaat korvat. Hyvä runko ja raajat. Turkki ei parhaimmillaan. Kaunis häntä. Liikkuu hyvin. Myöskin etuliikkeet voisivat olla paremmat. Hyvä luonne."

Tämä oli sisänäyttely ja meno oli sen mukaista. Lattia oli tosi tosi liukas, osa koirista ei suostunut edes kävelemään siellä. Kehät oli lähellä toisiaan ja siel oli tosi ahdasta, Taika ei tykännyt yhtään. Muistaakseni kannoin sen sisään vai sainko houkuteltua, en muista. Kaikki oli ok siihen asti, kunnes meitä kehään huutaessa erään naisen jalkojen välistä tuli koira, jonka kans näillä sit tuli rähinä (Taika ei ollut aloittaja, nih). Tietenkin se oli samassa kehässä mei kanssa ja just kehään mennessä. Taikahan villiintyi sit vallan muutoinkin. Se veti, se haukkui, se poukkoili edes takaisin, se puri hinasta (mitä ei yleensä tee). Mulla oli rikkinäinen näyttelyhihna (en silloin tajunnut et se on rikki) ja koissu pääsi pari kertaa irtikin. Ite se ei sitä ehtinyt tajuamaan, mut mua nolotti ihan sikana. Tän kaiken jälkeen Taika sai vaaleanpunaisen nauhan! Sen väristä nauhaa ei nimittäin koko näyttelyssä saanut kuin kolme narttua. Uroksista ei saanut kukaan!

Tuomari sanoi, että käytös on ihan ymmärrettävää, kun ollaan sisätiloissa ja on liukas lattia. Kun menin kehästä ulos, joku nainen tuli sanomaan, että onneksi olkoon, taisit vähän yllättyä. No juu-u. :D Mattilalle haluaisin viedä Taikan nyt aikuisena.

III näyttely
Turenki 6.5.2006 Tuomarina Paula Rekiranta AVO EH3
"Erittäin hyvän tyyppinen narttu, jolla hyvät mittasuhteet. Kaunis narttumainen pää, erinomainen ilme. Hieman lyhyt kaula & pystyt lavat. Hyvä rinnansyvyys. Riittävät takakulmaukset. Oikea karvanlaatu. Liikkuu hyvin takaa, edestä erittäin jäykästi."

Aurinkoinen päivä ja ulkonäyttely. Vaikka mukana oli yli parisataa koiraa, se ei näkynyt. Tilaa oli yllinkyllin. Täällä käytös oli taas ihan normaalia, kun ei ollut niin ahdasta. Erityisiä muistikuvia ei tästä ole. Koirakaverin kanssa odoteltiin omaa vuoroamme. :)

IV näyttely
Teuva 13.5.2006 Tuomarina Sakari Poti AVO EH4
"Parkinruskea valkoisin merkein. Keskikokoa selvästi kookkaampi. Mittasuhteiltaan hieman pitkä. Hieman kevytkuonoinen pää. Tiivis runko. Hyvin kulmautuneet raajat, joissa luusto saisi olla vahvempi. Turkki kehittyy vielä. Hyvä häntä. Kevyt kimmoisa liike. Hyvä luonne."

Poti mittasi kaikki. Ei tutustunut yhtään, tuli vaan kovaa vauhtia ja iski mittatikun koirien niskaan liukuhihnalta. Taika vähän kyyristyi, siksi mittaustulokseksi tuli 46 (on 48cm). En tykännyt ihan noin reisun oloisesta mittauksesta. Pitäisi pikkuisen rauhallisemmin ottaa. Muistaakseni muutoinkin oli vähän sellai metsästäjätyypinen tuomari. :) Hyvin hää kyllä selitti kaiken. Yleisölle selitti miksi tämä tuli ekaksi, miksi tämä tokaksi jne. Se oli tosi mukavaa.

Poti sanoi kaikille kuulemilleni koirille, että on liian pitkä. Totesi sitten itsekin jossain vaiheessa, että tänään taitaa olla vähän pitkä päivä. Tässä näyttelyssä tapasimme vähän Teuvalla asuvia sukulaisiakin. Otin yhteiskuvankin, jossa Taika, emä ja mummo. Mummon näin tuolla ekaa kertaa.

V näyttely
Jämijärvi 17.2.2007 Tuomarina Markku Mähönen AVO H
"Mittasuhteiltaan aavistuksen pitkänomainen. Hyvä pään profiili, mutta se saisi olla voimakkaampi. Hyvä runko ja etukulmaukset. Jyrkkä lantio ja niukahkot takakulmaukset. Karvan tulisi olla karheampaa. Riittävän pituinen askel, mutta liikkeissä saisi olla enemmän tehoa. Hieman rauhaton luonne."

Tämä näyttely oli sisällä, en tajunnut sitä ilmoittautuessani. Olisin jättänyt menemättä, jos olisin tiennyt. Sisään joutui pakottamaan ja Taika oli levoton. Onneksi tilaa oli vähän enemmän kuin edellisessä sisänäyttelyssä ja oli tilaa nukkua. Kehät venyivät (ottiko tuomari niin tarkasti kaikki vai miksi venyi, en muista). Taikalta oli ihan puhti pois jo siinä vaiheessa, kun kehään mentiin. Eihän se liikkunut yhtään. Perässä sai vetää. Ei sitä kiinnostanut, siksi tuota tehoa kaipasi liikkeisiin.